Normativa acadèmica
Assistència a classe
L’assistència a classe és obligatòria i es perd l’escolaritat i, per tant, el dret d’examinar-se, si l’alumne falta a una tercera part de les classes.
En cas de circumstàncies greus es podrà sol·licitar la justificació de no assistència a alguna o algunes classes, presentant els corresponents certificats. El reconeixement de la causa justificada serà resolt pel Director.
Convocatòries d’examen
Els alumnes ordinaris, amb la corresponent matrícula i acomplerta l’escolaritat exigida, tenen dret a quatre convocatòries d’examen.
La primera convocatòria és ordinària, i forma una unitat cronològica amb la docència de l’assignatura: febrer o juny.
La segona convocatòria serà al juny/juliol de l’any de docència de l’assignatura.
La tercera i quarta convocatòria seran al febrer, al juny o juliol, dins del termini de dos cursos acadèmics i cal inscriure-s’hi prèviament.
Obtenció dels títols
Els alumnes que vulguin obtenir el “Batxillerat en Ciències Religioses” han d’haver superat els 180 ECTS del primer cicle i l’examen comprensiu.
Per tal que el títol de “Batxillerat en Ciències Religioses” sigui equivalent al títol oficial de Graduat o Graduada, serà necessari acreditar com a mínim 240 ECTS, d’acord amb el Reial Decret 1619/2011, de 14 de novembre, art. 5.1. Per aquesta finalitat, els 60 ECTS que caldrà acreditar de més en relació al Batxillerat Eclesiàstic es cursaran per mitjà de les matèries ofertes en el segon cicle o bienni de llicenciatura.
Els alumnes que vulguin obtenir la “Llicenciatura en Ciències Religioses“, hauran d’haver superat els 180 ECTS del primer cicle, haver freqüentat i superat els 120 ECTS de les assignatures pròpies del segon cicle i haver presentat i aprovat la tesina. Aquesta Llicenciatura o Màster en Ciències Religioses tindrà reconeixement civil, d’acord amb el Reial Decret esmentat.
Examen comprensiu de Batxillerat
1. Segons l’establert als Estatuts, per a l’obtenció del títol de Batxiller en Ciències Religioses s’ha d’haver superat un examen comprensiu de les assignatures dels tres anys.
2. Podran accedir a aquest examen els alumnes ordinaris i invitats després de:
a) haver freqüentat i superat satisfactòriament els 180 ECTS programats en el primer cicle del Pla d’Estudis;
b) acreditar el coneixement d’una llengua moderna a més de la pròpia;
c) haver cursat l’assignatura de “Síntesis teològica”.
3. L’examen comprensiu consisteix en un treball escrit i un examen oral, que es realitzaran segons les normes següents:
1. Pel que fa al treball escrit:
a) ha de consistir en un treball autònom de cada alumne que demostri la capacitat obtinguda en els àmbits d’anàlisi textual, adquisició d’idees, comprensió lectora i producció escrita;
b) el tema serà escollit dintre el marc dels estudis realitzats;
c) el tema podrà ser tractat en una d’aquestes modalitats: completiu, monogràfic o bibliogràfic;
d) el treball serà orientat per un tutor;
e) es presentarà una memòria escrita del treball realitzat, d’una extensió entre 20 i 30 pàgines, acompanyada d’un informe de treball;
f) la defensa de la memòria es realitzarà davant un tribunal.
2. Pel que fa a l’examen oral:
a) consistirà en l’exposició oral d’un tema triat d’entre la llista de temes que reflecteixen el conjunt dels estudis de Batxillerat i que es preparen en el Seminari de Síntesi;
b) l’exposició es farà davant un tribunal format per tres professors;
c) el temps d’exposició serà de 20 minuts, als que es podran afegir 10 minuts més per a respondre a preguntes del tribunal.
3. Els exàmens esmentats als punts 1.f i 2.b es faran davant d’un tribunal, format per tres professors de l’Institut designats pel Director i presidits pel Degà-President de la Facultat de Teologia de Catalunya o per un Delegat seu.
Treball final d’especialització la Tesina de llicència
La tesina de llicència és una exposició escrita d’un estudi monogràfic amb l’objectiu de mostrar, a escala de mètode, una aptitud real per a la recerca científica. Això suposa comprensió del mètode, rigor en l’aplicació i precisió en l’expressió. A nivell de contingut, suposa un coneixement i aprofundiment de la qüestió tractada en l’àmbit de l’especialització elegida.
Per a aquests objectius s’estableix la normativa següent:
1. Pel que fa a l’elaboració i presentació de la tesina:
a. L’assignatura “Metodologia per a l’elaboració de la tesina” introduirà els alumnes en la normativa, la metodologia i les tècniques per a la seva elaboració. Al mateix temps, es donaran orientacions de cara a escollir el possible tema i el director. Pel que fa a la metodologia, s’emprarà la normativa del Llibre d’Estil per a la redacció d’escrits de teologia i filosofia de la Facultat de Teologia de Catalunya.
b. El Director de la tesina serà un professor de l’Institut, llevat de casos excepcionals autoritzats per la direcció de l’Institut, que addicionalment pot nomenar un codirector del mateix Institut.
c. El tema de la tesina pot versar sobre qualsevol àrea del quinquenni i haurà de ser aprovat pel Director de la tesina, el Director de l’Institut i un professor de l’àrea escollida.
d. La tesina ha de tenir, com a mínim, 50 pàgines, sense comptar-hi introducció, bibliografia i notes, tot mantenint-se sempre en els límits de treball del segon cicle.
e. L’alumne disposa de dos cursos més, un cop cursat el cinquè curs, per presentar la tesina. En cap cas es podrà procedir a la lectura de la tesina sense haver superat totes les assignatures de la Llicència. Si passats aquests 2 anys l’estudiant no l’ha presentada, caldrà lliurar una instància al director de l’Institut sol·licitant una pròrroga per a mantenir la reserva del tema i abonar novament l’ import de la matrícula, en el cas de la seva concessió.
f. Esgotat aquest període, es perd el dret al títol. Es pot demanar novament una pròrroga abonant de nou l’import de la matrícula.
g. Es pot presentar la tesina en qualsevol moment de l’any acadèmic. Es lliuraran a Secretaria cinc exemplars del seu treball. La lectura pública de la tesina tindrà lloc en el termini mínim de 20 dies i màxim de 2 mesos a comptar des del seu lliurament (els mesos de juliol i agost no computen).
2. Pel que fa a la defensa pública de la tesina:
a. La tesina serà avaluada per un tribunal format per tres professors de l’Institut designats pel Director i presidits pel Degà-President de la Facultat de Teologia de Catalunya o per un Delegat seu. El Director de la tesina, si aquest ho considera oportú, serà habitualment un dels professors designats pel Director.
b. Els membres del tribunal lliuraran a Secretaria, amb anterioritat a la lectura pública de la tesina, l’informe sobre la tesina presentada amb el seu parer favorable o no de passar a la defensa pública.
c. La defensa de la tesina consistirà en uns 15-20 minuts d’exposició per part de l’alumne sobre el tema treballat, com ho ha fet i a quines conclusions ha arribat. Els membres del tribunal tindran entre 10 i 15 minuts cadascun per plantejar qüestions.
d. La qualificació de la tesina serà la mitjana aritmètica de la puntuació del treball escrit i la de la defensa oral. Els membres del tribunal signaran l’acta amb la qualificació i una còpia serà tramesa a la Facultat de Teologia de Catalunya.
3. Per accedir a la defensa pública de la tesina caldrà:
a) haver freqüentat i superat satisfactòriament els 120 ECTS programats en el segon cicle del Pla d’Estudis;
b) acreditar el coneixement de dues llengües modernes a més de la pròpia;
c) comptar amb l’informe favorable del tribunal examinador de la tesina.